Hoe de lockdown jij en je kwetsbaarheid bloot legt

Bam. Lockdown

Het land is in lockdown. Dat wil zeggen, zoveel als mogelijk in uw kot blijven, enkel essentiële verplaatsingen doen, NIET op bezoek gaan bij familie, NIET op bezoek gaan bij vrienden. Niet hangen langs de straat, niet keuvelen op café, niet chillen aan Buda-beach. Neen, het mag even allemaal niet meer, en dat is oké, want nu moeten we zorgen voor elkaar.

Maar zijn deze maatregelen wel oké voor iedereen? Er zijn er velen in deze maatschappij die dat eigenlijk niet ziet zitten en waarbij er een hele hoop moeilijkheden verbonden zitten aan het verplicht in uw kot blijven. Hoe gaan zij ermee om? En wat kunnen wij als organisatie doen voor hen?

jij en je kwetsbaarheid
Foto door kat wilcox via Pexels

Jij en je kwetsbaarheid was er al.

Je gaat vaak samenhangen en de straat op, om maar niet thuis te moeten zijn, maar ook omdat sociale aanhang hét allerbelangrijkste is in je leven. Sociaal zijn is je leefwereld, je wordt daar ook op beoordeelt, niet?  

Je bent onzeker en zoekt naar je identiteit. Zoekende naar wie je nu eigenlijk echt bent. Wat definieert mij? Wie is belangrijk voor mij? Welke waarden vind ik belangrijk?

Je stelt je leefwereld constant in vraag! Als ik dit doe, maakt mij dat dan beter? Is geld belangrijk voor mij? Hoe geraak ik aan geld, doe ik dat op een goeie manier, of neem ik de slechte route?

Hoe kan ik ontsnappen aan mijn realiteit? Want die realiteit is misschien eerder regen dan zonneschijn. Ik leef misschien wel in een moeilijke gezinssituatie, ik voel me misschien wat gevangen? Hoe kan ik vluchten? Welk pad kies ik om te bewandelen?

via GIPHY

De keuze tussen goed en kwaad.

jij en je kwetsbaarheid

Elke vraag heeft verschillende opties. Je kan verschillende keuzes maken. Heel simpel gezegd, je kan een goeie keuze of een slechte keuze maken.

Maar zie je wel altijd wat goed en slecht is? Kan je nog helder nadenken?

Hoe maak ik dan die goede beslissing?

Op het einde van de rit, maak je altijd zelf een keuze. Door die keuze te maken, draag je ook de gevolgen. Je kan ook een slechte keuze maken en dan terug kiezen om het beter te doen. Keuzes en meningen veranderen en dat mag!

Hoe de corona-maatregelen jij en je kwetsbaarheid nog versterkt hebben.

Verplicht bij je ouder(s) tijd moeten spenderen is niet iets waar elke jongere naar zit te verlangen. Je hebt weinig persoonlijke ruimte, kan niet naar je vrienden toe, je kan niet naar school (want ook al wil je het niet toegeven, je mist het schoolgaan toch wel een beetje na een tijdje).
Je hebt het gevoel met niemand echt te kunnen praten en je kan niets meer uitvinden om te doen. Je verveelt je en je voelt je niet meer echt nuttig.

Dit zijn allemaal normale gevoelens!

via GIPHY

Wat is kwetsbaarheid nu eigenlijk?

Mispak je niet, kwetsbaarheid betekent niet dat je ‘zwak’ (bah, ik haat dat woord) bent.

Het betekent eigenlijk dat je krachtig bent! Het zijn onze kwetsbaarheden die ons sterk maken! Heb je ooit al eens nagedacht over het volgende?:

Je kan nooit iets moedig doen, zonder kwetsbaar te zijn.

Simpel voorbeeld: Het is het durven opnemen voor iemand die gepest wordt! Je kan het niet voor iemand gaan opnemen, zonder jezelf kwetsbaar op te stellen!

jij en je kwetsbaarheid

Waarom we onze kwetsbaarheid moeten durven blootleggen!

Het is oké om te zeggen dat deze lockdown je geen deugd doet! Het is oké om te zeggen dat je je verveelt! Het is oké om te zeggen dat je thuis niet goed kan praten met de andere gezinsleden! Het is oké om te zeggen dat het eventjes écht niet gaat.

Het is oké!

Maar, ZEG het wel! Durf het te zeggen! Leg je kwetsbaarheden op tafel!

Ga in gesprek! Spreek je trajectbegeleider aan! Spreek een leerkracht aan!

Momenteel kan je nog heel veel mensen bereiken, hetzij via sociale media of via e-mail. Ook via een telefoontje!

Hoe kunnen we je helpen?

via GIPHY

Laat een berichtje achter op onze facebook-pagina, voeg je trajectbegeleider toe op facebook, stuur een smsje, vraag om een telefoontje te krijgen. Ach, zelfs videochat is mogelijk!

Weet dat je mag praten over alles en niets! Het hoeft niet altijd serieus te zijn 😉 Het mag ook luchtig!

Jij en je kwetsbaarheid.. Praten helpt! Doe het dan ook! Ook in tijden waar je niet fysiek naast elkaar kan gaan zitten, een stem horen kan ook al héél véél betekenen!

Wij zijn er voor je!

Voor wie contactgegevens wil vinden, klik HIER!

via GIPHY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *