Ben ik goed genoeg ?

Ken je dat? Zo’n fase waarbij je je allerlei vragen begint te stellen? Ben ik goed genoeg? Zijn anderen beter dan mij? Hoor ik er bij? Moet ik sterker zijn? Insecurity kicks in!

via GIPHY

Huh? Hoe bedoel je?

Tientallen gedachten vergezeld door @#*gfisb#@@ gevoelens, schieten door je hoofd. Je probeert ze weg te duwen, maar als een boemerang keren ze terug in je gezicht. BAM, je molen draait door. Dat is helemaal oké, maar dat heb je op dat moment nog niet door. De onaangename gedachten zegevieren.

Heel het zootje aan gedachten blijken hetzelfde startpunt te hebben… het hardnekkig geloof dat je ‘niet goed genoeg’ bent. Misschien moeten we beter ons best doen…

via GIPHY

Ben ik dan écht niet goed genoeg?

Wat we niet doorhebben, is dat die hele gedachtestroom GEEN ENKELE betrekking hebben op wie we écht zijn, maar op wat we geloven dat we zijn of niet zijn of denken te moeten zijn. We identificeren ons met onze gedachten en kunnen er ons niet van distantiëren…

Het goeie nieuws…

Nu blijkt dit ook direct het goeie nieuws te zijn. Wie je écht bent, je kern, je binnenste, je ‘zijn’ is fundamenteel goed. Geen discussie mogelijk. Jij bent per definitie altijd goed genoeg. Niemand is beter dan jou, jij bent een uniek individu met álle recht van zijn.

Wanneer je deze hardnekkige houvasten -want dat zijn ze soms ook wel- durft los te laten, kan er wel eens een hele onvrijheid van je schouders vallen. Je bent écht goed zoals je bent.

via GIPHY

Durf los te laten.

Nee, dit is geen pleidooi om ervoor te zorgen dat deze gedachten niet meer de kop op steken. Het is een pleidooi om ze toe te laten, te omarmen en te weten dat jij helemaal goed genoeg bent.

PS. weet je dat iedereen hier soms wel eens wordt door overladen? Ja, ook de bankdirecteur van KBC. Ja, ook Selena Gomez. En ja, ook ik.

Want hé, jij bent helemaal oké.

niet goed genoeg
Photo by Felicia Buitenwerf on Unsplash

Geschreven door Charlotte Vlucht Vooruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *